Je weet wat een contentkalender is en je wilt aan de slag! Maar welke tools ga je gebruiken? In dit artikel deel ik nuttige tools om een contentkalender te maken. Of je nu old-school in Excel wilt werken of liever een online tool gebruikt, in dit artikel vind je een overzicht van gratis online en offline tools om je contentkalender te maken.

Verschillende tools om zelf een contentkalender te maken

Gratis online tools

Contentkalender in Notion: de tool die ik gebruik

Ik gebruik Notion voor mijn contentkalender (en de rest van mijn persoonlijke productiviteit systeem). Je kunt hier mijn Notion template downloaden om direct aan de slag te gaan.

Waarom ik Notion gebruik?

  • Relaties aangeven tussen content en doelgroepen
  • Trello-weergave (Kanban)
  • Spreadsheet weergave met alle data
  • Ik kan goede structuur aanbrengen
  • Het werkt simpel en intuïtief - je snapt het direct

Contentkalender in Google Calendar

In Google Calendar kun je een nieuwe agenda aanmaken die fungeert als je content kalender. Vervolgens deel je deze met je collega's. Het voordeel is dat - als je Gmail gebruikt - iedereen weet hoe het werkt. Er ontbreekt in Google Calendar een Kanban-weergave van het proces én een spreadsheet weergave voor de analyse van de resultaten. Ik vind dit persoonlijk geen ideale oplossing, maar het is zeker mogelijk. Lees hier Hoe je Google Calender gebruikt als contentkalender.

Contentkalender in Google Sheets

Een online tool, maar nog steeds de 'ouderwetse' manier van een spreadsheet. Een waanzinnig handige tool. Download hier mijn overzicht van content kalenders in Google Sheets.

Contentkalender in Trello

Als je Trello al gebruikt, dan wil je natuurlijk alles in één systeem hebben. De Kanban weergave met de kaartjes die je makkelijk kunt verschuiven is zeer populair. Het is een goede manier om het content-creatie proces weer te geven. Echter mis ik een kalender-weergave en een lijstweergave. Je kunt Trello downloaden en in Excel bekijken, maar dan werk je niet echt binnen de tool.

Als je nog geen Trello gebruikt, dan raad ik je aan Notion te gebruiken.

Als je Trello gebruikt, dan lees je hier Hoe je een contentkalender maakt in Trello

artikel gaat hieronder verder

Contentkalender in Asana

Een bekende to-do app die goed op alle apparaten werkt. Asana heb ik in het verleden zelf gebruikt, maar ik ben overgestapt naar een simpeler to-do systeem. De meeste features zitten in het betaalde pakket. Dat is de moeite waard. De verschillende views om je data te bekijken werken vergelijkbaar als Notion.

Om een planning te maken moet je Asana nog wel inrichten naar je eigen eisen en wensen. Dus het is niet gelijk te gebruiken; minpuntje.

Als je met Asana werkt, dan wil je de contentkalender waarschijnlijk ook daar hebben. Om dat te doen, volg je deze stappen: Hoe je een contentkalender maakt in Asana.

Betaalde online tools

Naast de gratis online tools, zijn er ook speciale tools te vinden om je contentkalender te maken.

Contentkalender in CoSchedule

Deze plugin voor WordPress heb ik zelf niet gebruikt, maar ben ik wel vaak tegengekomen in mijn onderzoek voor dit artikel. Je kunt je contentkalender bijhouden vanuit je WordPress backend. Het is gekoppeld aan Google Docs om direct te kunnen publiceren. Ook is Google Analytics gekoppeld, zodat alles wordt doorgemeten. Bekijk de website van CoSchedule.

Contentkalender in Hubspot

Hubspot is het CRM systeem voor inbound marketing. Hun software suite is erg uitgebreid en een contentkalender is natuurlijk onderdeel van inbound marketing. De kalender biedt alle opties die je verwacht en is erg makkelijk in gebruik. Er zitten echter wel zo veel functies aan dat meerdere mensen de weg kwijt raken. Lees de reviews online, voordat je hiermee aan de slag gaat.

Offline tools

Excel

Mijn voorkeur gaat uit naar online tools, omdat je één versie van een document hebt, je met meerdere mensen kunt samenwerken, en omdat je meerdere views van de data hebt. Toch zijn er genoeg mensen die zweren bij good-old  Excel. Dat kan natuurlijk ook.

Het voordeel is dat je zelf aan de slag kunt gaan en helemaal los kunt gaan, je bepaalt zelf de kolommen (en dus de opzet van je systeem).

Je kunt hier een overzicht vinden van gratis sjablonen voor Excel en Google Sheets

Contentkalender om te printen

Je kunt ook kiezen voor een versie die je kunt printen en waar je met de hand mee kunt werken. Ik zou dat afraden, want content verandert nog wel eens. Je moet dan een goede manier hebben om content te wisselen van datum bijvoorbeeld. Gebruik dit alleen als je de bovenste opties niks vindt.

Download hier PDF contentkalender templates.

meer handleidingen

Lees verder

Pipedrive - Automatiseringen
handleiding

Pipedrive - Automatiseringen

In deze handleidingen bespreken we automatiseringen in Pipedrive en bijbehorende, ondersteunende features.

Sales Automation Experts

Sales Automation Experts

Replicable is expert in het opschalen van sales funnels: meer leads, betere sales-resultaten.