Zo schrijf je een persbericht
Dagelijks ontvangen journalisten honderden persberichten. Dat betekent dat het een uitdaging is om te zorgen dat jouw persbericht opvalt. Sta erbij stil dat journalisten een ander belang hebben dan dat jij hebt. Van journalisten wordt verwacht dat zij objectief nieuws brengen. Jij zou graag zien dat er over jouw bedrijf geschreven wordt. Het persbericht is waar die twee belangen samenkomen.
Regel 1 van het schrijven van een persbericht is dan ook: zorg dat het bericht objectief is. Schrijf niet dat jouw bedrijf beter is, dat jouw oplossing slimmer is, jouw collega’s nog bekwamer zijn of dat je beter bent dan de concurrentie. Dat soort informatie is namelijk niet redactioneel, maar commercieel. Met andere woorden: wil je in de krant lezen dat jouw bedrijf het beste is, dan zal je een advertentie moeten kopen.
De opbouw van een persbericht
Een goed persbericht bestaat uit de volgende delen:
- Een kop
- Een onderkop
- De lead/inleiding
- Een body tekst
- Een boilerplate
- De contactgegevens van de afzender
Hieronder lees je hoe je elk van deze onderdelen schrijft.
Kop en onderkop
Het belangrijkste onderdeel van een persbericht is – zonder twijfel – de kop. Het is het eerste wat journalisten lezen. Een kop moet daarom de aandacht vragen, zonder schreeuwerig te zijn. Een goede kop signaleert een probleem of draagt een oplossing voor een bekend probleem.
De lead/inleiding
Een goede inleiding van een persbericht (de zogenaamde lead-tekst) zorgt ervoor dat er een gevoel van urgentie ontstaat bij de lezer, vat het complete persbericht samen en geeft antwoord op de vragen wie, wat, waar, waarom en hoe? Een inleiding is vaak niet veel langer dan drie tot vijf zinnen.
Dit zijn de ingrediënten voor een goede lead-tekst:
- Er wordt een probleem gepresenteerd
- Er wordt een onderzoek gepresenteerd
- Een afzender wordt geïntroduceerd
- Er wordt een oorzaak gepresenteerd om over dit onderwerp te communiceren
- Er wordt een missie gepresenteerd
Body tekst
Er zijn een aantal uitgangspunten in de opbouw van de rest van het persbericht. Deze bodytekst behelst alles tussen de lead en de boilerplate en is dus het grootste deel van het bericht. Het eerste uitgangspunt is dat deze tekst ‘oprolbaar’ dient te zijn. Dat betekent dat je telkens een deel van de onderkant van het bericht kan ‘afknippen’, zonder dat er belangrijke informatie verloren gaat. Dat betekent dus dat je de belangrijkste informatie bovenaan het bericht plaatst en minder belangrijke informatie onderaan het bericht.
Dit zijn de ingrediënten voor een goede body tekst:
- Een gedeelte met meer informatie over een onderzoek
- Andere onderzoeksgegevens
- Een quote of citaat van de oprichter of bedenker
- Een quote of citaat van een klant, partner of onafhankelijke ambassadeur
- Duiding: waarom is dit bedrijf opgericht en hoe wil het deze missie realiseren?
Probeer het persbericht op te delen in maximaal vijf alinea’s. Zorg ervoor dat de content van het persbericht niet langer is dan één of anderhalf A4’tje. Gebruik dik gedrukte koppen om de tekst overzichtelijker te maken. Zoek je inspiratie voor de opbouw of inhoud van een persbericht? Emerce heeft een prikbord met persberichten, die je op weg kunnen helpen.
Boilerplate en contactgegevens
Een goed persbericht vertelt een verhaal. Maar elk verhaal heeft een afzender. De boilerplate biedt je de ruimte om te vertellen wat jouw bedrijf doet en in welk opzicht het anders is dan andere bedrijven.
Onder elk bericht plaats je het kopje ‘Over [NAAM BEDRIJF]’. In 2 tot 4 zinnen leg je uit waarom jouw bedrijf is opgericht, welk probleem je oplost, wat je tot dusver hebt bereikt, welke bedrijven je als klant mag rekenen, hoeveel personeel er werkt en wat je ambities zijn.
Wil je zeker weten dat journalisten jou weten te vinden? Zorg dan dat je contactgegevens onder elk persbericht te vinden zijn. Blijken er nog vragen te zijn nadat je het persbericht hebt verstuurd? Of wil een journalist een interview met je? Dan is het essentieel dat er een telefoonnummer onder een persbericht staat – dat ook opgenomen wordt zodra er gebeld wordt.
Checklist voor perslijst
Gebruik de volgende checklist om te zien of je bericht goed is:
- Is jouw persbericht objectief?
- Grijpt de titel de aandacht?
- Staat alle relevante informatie in de inleiding van het bericht?
- Staan er quotes of citaten in het bericht?
- Zijn jouw contactgegevens te vinden in het bericht?
- Is er algemene informatie over het bedrijf te vinden?
Een goede perslijst begint bij een doelgroep
Je hebt nu een persbericht geschreven – maar hoe zorg je ervoor dat het bij de juiste journalisten komt? Dan is het allereerst nodig om te bepalen wie je doelgroep is. Hoewel je misschien een product of dienst hebt ontwikkeld die je het liefst aan de hele wereld zou kunnen verkopen, loont het om je in eerste instantie tot een enkele doelgroep te beperken.
Door een doelgroep te selecteren, valt er een plan te bedenken hoe je deze doelgroep kunt bereiken. Toch is het bepalen van je doelgroep niet zo makkelijk als je denkt. Wist je dat dit een fout is die ondernemers en marketeers vaak maken?
Tip 1: Je bent zelf niet je doelgroep
We denken vaak dat onze doelgroep wel dezelfde media zal lezen als jijzelf. Als je een startup in de eventsector hebt opgericht, volg je media die over startups en over events schrijven. Maar jouw doelgroep – event professionals – zal waarschijnlijk geen media volgen over startups. Ze zullen zich bezighouden met events, dus alleen daar media over lezen.
Met andere woorden: onze doelgroep – het begin van de perslijst – zijn niet onze peers. Het zijn je (potentiële) klanten.
Tip 2: Kies de juiste categorieën
In Presscloud kan je door verschillende categorieën scrollen, om zo zelf een perslijst op te stellen. Door de voor jouw relevante branches te kiezen, valt er een perslijst op te stellen.
Merk daarbij op: niet elk medium in jouw doelgroep is relevant. Sommige media richten zich op de consumententak van een industrie en weer andere media op de zakelijke markt. Fleet en Mobility is bijvoorbeeld een zakelijk medium dat over auto’s schrijft, Autoweek (‘de auto autoriteit’) richt zich op consumenten.
Tip 3: Verplaats je in je doelgroep
Vraag een aantal professionals in jouw netwerk uit deze industrie welke media ze relevant vinden. Zo kom je ook op het gebied van media buiten je ‘bubbel’. Het wijst je bovendien op onverwachte media.
Gebruik ook eens Google Nieuws als bron voor media-lijsten. Zoek in Google Nieuws naar relevante onderwerpen, zodat je ontdekt welke media daarover schrijven.
Journalisten benaderen
Je hebt een persbericht opgesteld, een perslijst gemaakt en wil nu journalisten benaderen. Maar hoe pak je dat aan? Wil je een optimaal PR-resultaat, dan is de volgende flow aan te raden:
- Je mailt het persbericht;
- Na het mailen, wacht je vervolgens een week;
- Heb je na een week nog niets gehoord? Stuur dan een kort en beleefd mailtje, met de vraag of hij/zij misschien al tijd heeft gevonden om naar dit bericht te kijken.
Een e-mail aan journalisten
Hieronder vind je een voorbeeld van een goede pers-mailing.
Beste redactie,
Graag deel ik onderstaand persbericht met je. [Hier plaats je een beknopte samenvatting van het nieuws, de meest opvallende nieuwsfeiten.]
In deze mail is het persbericht te vinden. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag. Ik ben bereikbaar via onderstaande gegevens.
Alvast bedankt, fijne dag,
[Naam]
[Telefoonnummer]
Op welke dag verstuur ik een persbericht?
Dit is de meest gestelde vraag van gebruikers van Presscloud. Het antwoord is: op maandagmiddag of dinsdagochtend. We raden je in elk geval af om een persbericht op vrijdag of in het weekend te sturen.
Berichten plaatsen
Hoe kan je publiciteit in een blad, site, radio of tv-programma optimaal benutten? Veel bedrijven delen de publiciteit die ze hebben gerealiseerd op hun eigen kanalen. Ze schrijven er bijvoorbeeld een blog over op hun website. Of ze delen alleen de link naar de publicatie of het interview.
Tip: Deel ook een publicatie op de bedrijfspagina op LinkedIn. Gebruik vervolgens een bescheiden advertentiebudget, zodat nog meer mensen opmerken dat jij in de media bent verschenen. Zo combineer je owned (PR) en paid (advertenties) op een slimme manier.
Tot slot
Er zijn diverse tools die je helpen om met PR aan de slag te gaan. Presscloud geeft je niet alleen toegang tot 4000 journalisten, maar leert je ook alles over PR. Zie voor meer info: www.presscloud.co.
Lees verder
Pipedrive - Automatiseringen
In deze handleidingen bespreken we automatiseringen in Pipedrive en bijbehorende, ondersteunende features.
Replicable is expert in het opschalen van sales funnels: meer leads, betere sales-resultaten.