Herken je jezelf hier in?
- Contentmarketing werkt niet voor ons.
- Ik wil wel content maken, maar ik weet niet waar ik over moet schrijven.
- Ik ben eigenlijk 4 artikelen tegelijk aan het schrijven.
- We vergeten soms te posten op onze social media.
- Ik heb geen tijd om content te maken.
- Door last minute werk heb ik wel eens een kapotte URL gedeeld.
- Ik krijg geen reacties op mijn posts.
- Contentmarketing is stressvol, omdat ik alles last-minute doe.
- Er slippen wel eens spelfouten of andere stomme fouten in onze content.
Grote kans dat jij geen contentkalender hebt. Dat zorgt er namelijk voor dat je ad-hoc werkt en dat levert fouten en stress op. In dit artikel deel ik de voordelen van een contentkalender met je.
Voordeel 1: Contentmarketing volgt een strategie
Als je een effectieve contentkalender maakt, dan baseer je content op de customer journey. Op die manier geef je een oplossing voor een specifiek probleem en lever je waarde. Zo bouw je een relatie op met de doelgroep. Een potentiële klant krijgt vertrouwen in je organisatie als je kwalitatieve content hebt die aansluit bij de belevingswereld van de persona.
Voordeel 2: Beter samenwerken
Duidelijke deadlines en publicatie-datum
Een contentkalender bepaalt de deadlines van de stappen van het content-creatie proces. Zo weet je precies wat het volgende is dat je moet doen om een stap dichter bij publicatie te komen. Zo heb je geen stress, omdat je de content in je agenda kunt inplannen.
Taakverdeling is duidelijk
Iedereen in het team is op de hoogte van het proces van content-creatie. De taken zijn verdeeld en dat scheelt een hoop communicatie. Zo kun je meer content maken en vooruit werken. Alle content voor de komende tijd staat in je contentkalender. Iedereen weet wat er komen gaat.
Op de vraag "Wat gaat er deze week op de Instagram?" kun jij als antwoord geven: "Dan kijk je toch even in de contentkalender?".
Goed inzicht in benodigde tijd voor werkzaamheden
Je krijgt goed zicht op de benodigde content(productie) voor het komende jaar, en je ziet waar er nog gaten zitten.
Planning geeft houvast
Als de taken per persoon in de contentkalender staan, kun je elkaar aan die taken houden. Zo wordt contentmarketing onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. De kans op succes wordt zo vele malen groter.
Als iemand ziek is, blijft content publicatie doorgaan
Een contentkalender zorgt dat iedereen de draad kan oppakken. Als een collega ziek is, kan je het gemakkelijk tijdelijk overnemen en toch de strategie volgen. Dit is vooral van belang bij mkb-bedrijven − die vaak één persoon voor (content)marketing in dienst hebben.
Werk overdragen en uitbouwen is makkelijk
Als contentmarketing een succes is, dan wil je dit opschalen. Met een contentkalender (en strategie) ben je meteen schaalbaar. Ook als er een nieuwe medewerker de contentmarketing overneemt, is de inwerktijd beperkt. Zo kan het werk frictieloos doorgaan met dezelfde tone-of-voice en in lijn met de persona's.
Je kunt vooruit werken
Vooruit werken is een heerlijk gevoel. Omdat je content-thema's kunt volgen, kun je gemakkelijk nieuwe content maken en op die manier vooruit werken. Geen ad-hoc werk meer en niet meer nadenken over 'wat zal ik deze week eens schrijven'.
Voordeel 3: Overzicht van alle content, distributiekanalen en resultaten
Naast dat een contentkalender zorgt voor overzicht van de geplande taken en deadlines, heb je ook een overzicht van alle content die je geplaatst hebt.
Leer van het verleden
Een contentkalender geeft een beter inzicht wat er in het verleden gepubliceerd is, wat er goed werkt en waar de kansen liggen.
Plan vooruit en pak kansen
Als je vooruit werkt, dan kun je ook vooruit plannen. Zo kun je inhaken op belangrijke evenementen, feestdagen en concurrenten. Daarnaast heb je meer tijd om content te maken, zodat je gavere content kunt maken. Dat zorgt voor betere engagement.
Haal inspiratie uit je bestaande content
Als je een overzicht hebt van al je gepubliceerde content, kun je dat hergebruiken. Pak een artikel of post uit het verleden en geef er een twist aan. Zo heb je snel nieuwe content.
Contentkalender zorgt voor voor rust in je team (en voor jezelf)
Met een contentkalender heb je een document waar alles samenkomt. Zo weet iedereen precies wat er moet gebeuren. Je team kan het werk op een rustig moment inplannen en niet gehaast aan het einde van de dag nog snel iets afraffelen. Rust in je team is veel waard!
Voordeel 4: Bespaar tijd door gestructureerd te werken aan contentmarketing
Werk gestructureerd aan contentmarketing
Als je gestructureerd werkt, dan begin je niet zomaar te schrijven. Je denkt beter na over het doel van je content, de inhoud en het specifieke probleem dat je oplost voor jouw persona. Op deze manier ontstaat samenhang in je merkidentiteit én de onderwerpen waar je over publiceert. Je werkt voor elke stukje content met één document waar alle benodigde informatie bij elkaar staat.
Het levert je veel tijd op
Een contentkalender werkt, omdat je een planning maakt en vooruit werkt. Door het plannen op één vaste plek te bundelen, komt de creativiteit los, en maak je zo een hele lijst met content-ideeën. Zo bespaar je flink wat tijd, want al die kleine ad-hoc momenten zijn een ramp voor de productiviteit. Nooit meer geforceerd een LinkedIn post uit je tenen halen, omdat je geen inspiratie hebt.
Voordeel 5: Consistentie en samenhang
Samenhang tussen content door planning
Omdat je veel content in één keer creëert, kun je je berichten goed op elkaar afstemmen. Je zorgt voor een goede frequentie in het aantal artikelen en een gezonde verdeling over de onderwerpen waar je over schrijft. Er ontstaat een goede mix van content types, onderwerpen en distributiekanalen. Dat zorgt voor afwisseling, waardoor je content interessant blijft.
Regelmatige communicatie
Met een contentkalender communiceer je regelmatig, dus je bent ook voortdurend aanwezig bij je doelgroep. Een klant heeft meerdere touchpoints nodig om tot conversie over te gaan. Je wilt dus zorgen dat iemand je bedrijf herkent en blijft herinneren door je communicatie.
Merkbekendheid gaat dus omhoog, als je regelmatig communiceert. Met een consistente tone-of-voice versterk je de merkbekendheid nog meer. Zo gaat men jouw stijl herkennen en zal je engagement stijgen (als de tone-of-voice bevalt). Je zult sneller je doelstelling behalen.
Voordeel 6: Ruimte voor evaluatie
Met een contentkalender kun je de resultaten bijhouden. Een Facebook post terugzoeken om de likes en comments terug te vinden gaat je veel tijd kosten. Als je in het proces bouwt dat je na één maand stuk content evalueert en de cijfers erbij zet, dan kun je gemakkelijker inzichten uit verleden halen. Je gaat leren van je eigen contentmarketing en kunt zo verbeteren.
Plan één keer per kwartaal een evaluatie-moment in met je team. Zo kun je gestructureerd door de gepubliceerd content gaan en zien wat goed gewerkt heeft. Kijk welke punten je kunt optimaliseren en met welke content je moet stoppen omdat het niet werkt. Zo word je steeds efficiënter.
Een contentkalender heeft grote voordelen als je content serieus wilt aanpakken. De planning is efficiënter en je hebt creatieve ideeën. De uitvoering verloopt soepeler, omdat je taakverdeling en deadlines goed voor ogen hebt. Tot slot kun je gestructureerd werken en zo zien wat werkt en niet werkt. Zo verbeter je de contentmarketing beetje bij beetje, tot je een overnight succes bent. En iedereen maar denken: "Hoe maakt hij/zij nou zulke goede content? Ik wou dat ik dat ook kon." Dan weet jij dat het een proces is waarin je door middel van kleine stappen beter wordt.
Lees verder
Pipedrive - Automatiseringen
In deze handleidingen bespreken we automatiseringen in Pipedrive en bijbehorende, ondersteunende features.
Replicable is expert in het opschalen van sales funnels: meer leads, betere sales-resultaten.